نارسایی کلیوی، خاموش اما پیش رونده

تاریخ انتشار: ۱۳۹۹/۱۲/۲۰ ۰۸:۱۵ | تعداد بازدید: 26

یکی از بیماری هایی که افراد زیادی در نقاط مختلف جهان با آن دست و پنجه نرم می کنند بیماری کلیوی است.

دکتر سیدرضا خطیبی، دکتری پزشک عمومی و دکتری اپیدمیولوژی همزمان با فرا رسیدن روز جهانی کلیه بیان کرد:  بسیاری از افراد جامعه از بیماری حاد کلیوی خود اطلاع ندارند در حالی که با یک آزمایش خون به راحتی می توانند مسیر زندگی خود را قبل از گرفتار شدن در چنگال دیالیز نجات دهند.

افراد از زمان بروز این بیماری باید به طور مرتب و مداوم تحت درمان قرار بگیرند و زمانی که دیگر هیچ دارویی جوابگوی آن نباشد، پیوند کلیه تنها راه باقیمانده برای ادامه حیات این بیماران است.

دکتر خطیبی افزود : با توجه به اینکه در حالت عادی هر انسان دو کلیه دارد و حتی اگر یک کلیه از بین برود،کلیه دیگر میتواند وظیفه هر دو کلیه را به خوبی انجام دهد، در صورت هر اتفاقی برای یکی از کلیه ها، شخص دچار مشکلی نخواهد شد. از سوی دیگر بیماری های کلیوی  در حالت عادی ، دیر تشخیص داده می شوند زیرا بدون علائم،به مرور و خزنده رشد پیدا می کند که در نهایت باعث بروز عوارضی چون از دست دادن کلیه و دیالیزی شدن فرد می شود و در حقیقت بیماری کلیوی خاموش اما پیش رونده است.

وی در ادامه گفت : طبق تحقیقات انجام شده ، سنگ کلیه ، عفونت های کلیه و مجاری ادراری،نارسایی کلیه و ناهنجاری های مادر زادی کلیه از شایع ترین بیماری های کلیوی در ایران است.

همچنین لازم به ذکر است که علائم و نشانه های همراه با بیماری مزمن کلیه به 8 نوع تقسیم میشوند:

نورولوژیک : ضعف و خستگی، گیجی، ناتوانی در تمرکز، اختلال جهت یابی، تشنج، بی قراری پاها، سوزش کف پا و تغییرات رفتاری

پوستی : رنگ پوست خاکستری برنزه، پوست خشک و فلسی، خارش، کبودی،ناخن های نازک و شکننده، موهای خشن و باریک

قلبی و عروقی : فشارخون بالا، ادم گوده گذار، احتقان ورید گردن، پریکاردیت، هیپرکالمی و هیپرلیپیدمی

تنفسی : رال تنفسی، خلط زیاد و غلیظ، کوتاهی تنفسی، تندی تنفس

گوارشی : بوی آمونیاک تنفس، مزه فلز در دهان، زخم و خون ریزی دهان، پر اشتهایی، تهوع و استفراغ، سکسکه، یبوست یا اسهال و خون ریزی گوارشی

خونی: کم خونی و ترومبوسیتوپنی

تناسلی: قطع قاعدگی، آتروفی بیضه ها و عقیمی

عضلانی اسکلتی: کرامپ عضلانی، از دست دادن قدرت عضلانی، درد استحوانی، شکستگی استخوان ها و افتادگی پا

متخصص اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه در پایان بیان کرد: افراد با زمینه ارثی، دیابتی ها، بیماران فشارخونی، افراد چاق و کم تحرک و افراد دارای عفونت های مکرر ادراری بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های کلیوی قرار دارند.