شیوع اختلالات تیروئیدی رتبه دوم در جهان را داراست

تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۳/۰۱ ۱۳:۰۹ | تعداد بازدید: 21

دکتر هادی علیزاده،عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه با توجه به نزدیک بودن به هفته تیروئید( 25 تا 31 می) و اهمیت ویژه آن توضیحاتی را در این باره بیان کرد:

تیروئید یک غده پروانه ای است که در جلوی گردن قرار دارد ، در این غده هورمونی وجود دارد که سرعت سوخت و ساز بدن را کنترل میکند و اختلال در این غده میتواند سرعت سوخت ساز  را کاهش یا افزایش دهد.

دکتر علیزاده ادامه داد: بررسی‌های سازمان جهانی بهداشت نشان می‌دهد که میلیون‌ها نفر در جهان از بیماری‌های تیروئید رنج می‌برند و شیوع بالای این بیماری باعث شده که روز جهانی را به نام این بیماری نامگذاری کنند. اختلالات تیروئیدی از شایع ترین اختلالات متابولیک در جهان میباشد به طوری که از نظر شیوع در رتبه دوم پس از دیابت قرار دارد. عوامل مختلف از قبیل موقعیت جغرافیایی و ویژگی های فیزیولوژیک سبب تفاوت در میزان شیوع میشود.

عضو هئیت علمی دانشکده بهداشت همچنین اظهار داشت: طبق تحقیقات سازمان جهانی بهداشت، سالانه 123 هزار نفر در جهان به سرطان تیروئید مبتلا میشوند.براساس تحقیقات انجام گرفته،شیوع پرکاری تیروئید در جمعیت ایرانی 0/7 درصد بصورت بالینی و1/5 درصد بصورت تحت بالینی و شیوع کم کاری تیروئیدی به ترتیب 2 و 5/5 درصد میباشد.

وی افزود: کم کاري تيروئيد يکي از شايع ترين بيماري هاي غدد درون ريز در کودکان است، با تشخيص زودرس و درمان به موقع مي توان از عوارض غير قابل برگشت آن جلوگيري کرد.

سابقه ابتلاي اعضاي خانواده ممکن است با بروز کم کاري مادرزادي تيروئيدي رابطه داشته باشد همچنين در ارتباط با قد و وزن نوزادان در بدو تولد ممکن است مشکلات تغذيه اي در دوران بارداري عامل خطر باشد

دکتر علیزاده، دکتری تخصصی آموزش بهداشت در بیان علائم تیروئید بیان کرد:

از علائم تیروئید میتوان کاهش یا افزایش غیر طبیعی وزن را نام برد

مطالعه مقطعی که بر روی 3079 زن و 2274 مرد در تهران انجام شده ، نشانگر همراهی افزایش غیر طبیعی BMI با تغییر عملکرد تیروئید بود و با توجه به همین امر، کنترل و کاهش وزن در افراد چاق و دارای اضافه وزن راهکاری است جهت بهبود عملکرد تیروئید در افراد و با توجه به شیوع روز افزون چاقی و فشار آن بر سیستم های بهداشتی و درمانی، اقدامات کنترلی و پیشگیرانه  از اهمیت بالایی برخوردار است

از دیگر علائم اختلالات تیروئیدی میتوان التهاب گردن،تغییر ضربان قلب،تغییر انرژی بدن و تغییر در خلق و خو، ریزش مو،احساس سرما یا گرما ی شدید،نازک یا سخت شدن پوست،افزایش سرعت هضم،تغییر در حالت چشم ها را نام برد.

دکترعلیزاده خاطر نشان کرد: احتمال کم کاری تیروئید در زنان شایع‌تر از مردان است؛ به خصوص اگر در خانواده سابقه این بیماری وجود داشته باشد. ابتلا به بیماری‌های خود ایمنی از جمله ام اس، دیابت نوع یک، آتریت روماتویید، بیماری سلیاک و کم خونی حاد، افراد را بیشتر در معرض این اختلال قرار می‌دهد. همچنین سندرم داون، اختلال دو قطبی، سن و نژاد نیز از دیگر عوامل تاثیرگذار هستند.

وی در پایان گفت: خوشبختانه امروزه در كشور ما مشكل كمبود يد وجود ندارد و اختلالات ناشي از آن تحت كنترل است . همچنین غربالگري براي كم كاري مادرزادي تيروئيد  نیز در تمام نوزادان انجام میشود اما برای بزرگسالانی که مستعد و در معرض خطر ابتلا به اختلالات تیروئیدی هستند توصيه ميشود طبق نظر پزشک خود غربالگري توسط اندازه گيري TSH سرم  را بصورت دوره ای انجام دهند.