تب مالت، بیماری هزار چهره

تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۰۴/۱۳ ۰۹:۱۰ | تعداد بازدید: 20

عضو هیات علمی دانشکده بهداشت، همزمان با 13 تیر ماه، روز ملی مبارزه با بیماری‌های زئونوز بیان کرد: بروسلوز یا تب مالت یک بیماری زئونوز نسبتا شایع در شهرستان تربت حیدریه و یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک انسان و دام (گاو، بز، گوسفند یا شتر آلوده) محسوب می شود.این بیماری در میان افرادی که با حیوانات زیاد در تماس هستند (کشاورزان، دامداران، قصابان، دامپزشکان) و در مناطقی که دامها در شرایط غیر بهداشتی نگهداری می شوند شایع‌تر است.

نیره کثیری همچنین تشریح کرد : این بیماری از راه تنفسی(هوای آغل)، خوراکی(شیر و لبنیات غیر بهداشتی و گوشت نیم پز)، پوست و مخاط (هنگاه شیردوشی، ذبح دام، تماس با اشیاء الوده) به انسان منتقل می شود.

لازم به ذکر است که این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دام، کاهش تولید شیر، عقیمی و نازایی دام‌های مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار می‌گیرد.

کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت در ادامه گفت: از آنجایی که میکروب بروسلا در هر جایی از بدن می تواند رشد کند و لذا تظاهرات متفاوتی می تواند داشته باشد به همین دلیل به آن بیماری هزار چهره هم گفته می شود. نام دیگر تب مالت، تب مواج است چون گاهی فرد بیمار برای مدتی تب شدید دارد و برای چند هفته آرام تر می شود و از طرف دیگر در طول شبانه روز حال بیماران بهتر و غروب و شبها شدیداً عرق کرده و حالشان بدتر می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه به بیان اقدامات پیشگیرانه از بروسلوز در دام‌ها پرداخت: برای پیشگیری از بروز این بیماری می توان به واکسیناسیون به موقع دامها، همکاری با مسئولین جهت واکسینه کردن، خرید و فروش دام با مجوز سازمان دامپزشکی، ایجاد محل سالم و بهداشتی (از نظر نور ) برای دامها، پاکسازی محل زندگی دام به صورت دوره ای، دفن جنین سقط شده در عمق دو متری، تمیز کردن محل زایمان دام، اشاره کرد.

لازم است تاکید کنیم که جنین و جفت سقط شده جهت تغذیه سگ های نگهبان استفاده نشود و حتما سقط های دام را به اداره دامپزشکی اطلاع دهند.

وی همچنین در پایان اقدامات پیشگیرانه از بروسلوز در انسان ها را نام برد:

استفاده از شیر حرارت دیده ؛ در صورتیکه شیر آلوده باشد و حرارت ندیده باشد کلیه محصولات آن از جمله خامه، پنیر، سرشیر و بستنی آلوده می گردد.

استفاده از دستکش موقع شیردوشی

شستشوی صحیح دستها قبل و بعد از دوشیدن

 استفاده از ماسک و دستکش در زمان زایمان دام

 پخت کامل گوشت و سایر اعضا دام از جمله جگر و...